Invitat în cadrul emisiunii Profit Live, Dan Cirstea, Managing Partner United a abordat teme importante pentru comunicarea pe piața imobiliara in special si marketingul B2B in general, din perspectiva sa de fondator al primei agentii cu un departament specializat pe segmentul de real estate din Romania.
Printre subiectele discutate s-au numărat: topul de marketing al celor mai importante segmente din domeniul real estate-ului, studiul realizat de United prin care este masurata vizibilitatea si acoperirea in mass media a proiectelor de cladiri de birouri, cum trebuie gestionata relatia dintre agentia de comunicare si client, dar si previziunile de schimbare a paradigmei de comunicare pe acest segment in 2017.
In ceea ce priveste clasamentul celor mai active segmente din punct de vedere marketing, acesta este, in ordine descrescatoare: mall-urile, proiectele rezidențiale, proiectele de birouri și spatiile industriale. “Mall-urile din Bucuresti au o vizibilitatate in presa undeva la vreo 20.000 de aparitii pe an, pe TV, online, print si radio. Usor-usor, scadem catre rezidential care are si el o prezenta relativ buna, dar aici avem si vesti bune si vesti proaste, fiind si acesta un domeniu sensibil. In zona cea mai de jos a scalei de marketing, sunt proiectele de birouri si proiectele industriale”, a explicat Dan Cirstea.
Pentru a avea o vedere cat mai clara asupra modului in care mass-media reflecta industria cladirilor de birouri, United a realizat un studiu prin care analizeaza acoperirea in presa online, intr-un an, a celor mai importante proiecte de acest tip dezvoltate in Bucuresti. “Vizibilitatea acestora este mult mai mica decat a mall-urilor, cu doar 2.300 de aparitii anual. Problemele principale pe care le vedem pe acest segment sunt simptomatice pentru tot ce este marketing B2B in Romania. In primul rand exista o capcana a comunicarii rationale, toata lumea comunica beneficii rationale, in detrimentul comunicarii emotionale si a atentiei acordate memorabilitatii unui mesaj. E important ca atunci cand comunici sa nu o faci pe un singur canal. E bine sa nu iti faci campania de advertising doar pe online, ci si in presa scrisa. De asemenea, mesajele trebuie transmise nu doar prin publicitate, ci si prin campanii de PR si evenimente, alaturi de personal sales, canalul principal de comunicare folosit in marketingul B2B si in marketingul cladirilor de birouri”, a continuat Dan Cirstea.
In ceea ce priveste previziunile sale pentru noile directii din comunicarea in industria de real estate in 2017, Managing Partner-ul United considera ca: “Exista doua schimbari majore – se sterg granitele dintre marketingul B2B si marketingul B2C, iar rolul agentiei de comunicare si al omului de marketing devine mai important. Daca pana acum, eram implicati abia dupa ce exista planul de produs, de acum vom interveni inca din fazele anterioare, pentru ca noi avem acces la consumator si putem influenta brieful de arhitect sau brieful de produs”.
Puteti urmari interviul integral aici.