Nivelul inovatiei in imobiliare este inca modest, dar exista oportunitati si potential

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piata imobiliara are nevoie de cresterea accelerata a nivelului de inovatie, in special in contextul cresterii pietei din ultimii ani – aceasta este concluzia primelor intalniri din cadrul seriei de evenimente Power Table de Inovatie in Imobiliare. Exista potential de inovatie in Romania in general si in imobiliare in special, dar nivelul actual e inca modest, intrucat avem in piata proiecte imobiliare inovatoare, dar nu foarte multe. La aceste evenimente au participat top manageri si proprietari din cadrul celor mai importante companii locale si internationale: CTP, CBRE, JLL, Imoteca, West Group Arhitecture, Sotheby’s, Forte Partners, Bondoc si Asociatii, Kinstellar, Portland Trust, Immochan, NEPI, Sentient si United.Marketing Partner. Primele intalniri au avut loc in august si octombrie, urmand ca ele sa se repete lunar.
IDEI DISCUTATE
Toate companiile imobiliare au provocari atunci cand vine vorba de inovatie. Printre aceste provocari se numara: obstacolele legislative, multitudinea de tehnologii de toate felurile care face selectia foarte dificila, rezistenta la inovare si schimbare din sistem (inclusiv la nivel de autoritati) si capacitatea clientilor de a absorbi si a plati inovatia, introducerea de noi solutii pentru a face cladirile vechi mai eficiente.
Pe de alta parte, actorii industriei sunt cu totii implicati in diverse proiecte de inovare de diverse tipuri, de la construirea de proiecte si certificarea verde (Breeam, Leed), la introducerea REIT-urilor, promovarea noilor tehnologii de constructie, automatizare (inclusiv a serviciilor), si procese interne (inclusiv de comunicare), pana la parteneriatele cu autoritatile (de exemplu cele responsabile cu managementul incendiilor) sau la modificarile modelului de afaceri in sine.
Cristian David, director al diviziei de imobiliare a Sotheby’s, cea mai mare casa de licitatii din lume, a impartasit din experienta sa in real estate-ul din SUA, in special din punctul de vedere al inovatiei. Astfel, in SUA principalele tendinte sunt legate de tehnologie (de exemplu perspectiva ca amazon.com sa vanda inclusiv real estate, in special rezidential), de centrarea pe client si nevoile sale actuale dar si latente, si de Smart Buildings si Internetul Lucrurilor.
Dl. Florin Furdui, Country Manager al Portland Trust, a prezentat sistemul de pompe geotermale instalat la Floreasca Park si Oregon Park, una dintre cele mai remarcate inovatii ale ultimilor ani. Cateva dintre principalele idei: standardul Leed nu este suficient pentru a face cladirile de birouri eficiente din punct de vedere energetic; a fost necesar un volum mare de activitate pentru selectarea tehnologiei potrivite, atat de catre echipa interna cat si de consultanti; estimarile privind economia de energie au fost confirmate in timpul functionarii efective a sistemului; este o provocare in sine absorbtia tehnologiei de catre piata chiriasilor, precum si de catre piata investitorilor.
Dl. Dan Cirstea, Managing Partner, United, a prezentat Matricea Inovarii al lui Greg Satell, un model care defineste 4 tipuri de inovatii: de la inovatiile de tip Descoperire sau Sustinute, pana la Cercetarea de Baza si Disruptive. Matricea se bazeaza pe doua ipoteze: cat de bine este definita problema si cat de bine este definit domeniul.
Au fost identificate si cateva dintre nevoile generale ale pietei: de la nevoia de reglementare, nevoia de crestere a lichiditatii pietei, nevoia unor date statistice relevante si exacte, nevoia unor instrumente noi: new home owner warranty insurance, pana la nevoia crearii unei asociatii reprezentative la nivelul intregii industrii.

Principalele concluzii ale discutiilor sunt ca: inovatia cere un nivel de resurse semnificativ si are nevoie de marketing pentru educarea pietei si pentru crearea perceptiei valorii sale; managementul inovarii trebuie promovat in industrie ca subiect distinct; este nevoie de efortul concertat al tuturor actorilor de pe aceasta piata pentru crearea unui mediu inovator.

Urmatorul eveniment din seria meselor rotunde va fi organizat in a doua parte a lunii noiembrie.

Share This: